fredag 4. mai 2012

Farvel «Bojar»!

Tekst og fotos: Henrich Nissen-Lie

Vakre linje

Sent torsdag 3. mai var den vakre Anker & Jensen 10-meterern «Bojar» fastspent på en hollandsk kjempetilhenger og klar for transport til sin nye eier i England. Enda en av våre flotte kulturskatter gikk tapt fordi det ikke var kjøpere her hjemme.


Arve Eriksen og Fredrik Denneche
Mange trebåtentusiaster fant veien til slippen på Blommenholm torsdag ettermiddag. Ryktet om at «Bojar» skulle på lastebil og ut av landet spredde seg fort. Peter Ennals syntes det var fælt at også «Bojar» blir borte.  Hun var jo på mange måter det mest vellykte eksempel på hvordan en stor, gammel meterbåt skulle tas vare på. 

masten heises på tilhengeren
Arve Eriksen og hans kone la ned en imponerende innsats i å holde «Bojar» i førsteklasses stand. Trebåten var blitt familiens livsstil og store hobby sommer som vinter.  Men alle forsto at det nå ville være slutt, ettersom Arve hadde kjøpt en spennende langturbåt av moderne design og byggematerialer fra Nederland. Ja, ikke bare hadde familien anskaffet ny båt, - Arve var også blitt norsk agent og importør av »Bestewind»-båtene.
 
Arves siste sjekk
Blant de mange tilskuerne på Blommenholm var Fredrik Denneche, vår kanskje fremste ekspert på klassiske tre-seilbåter. Han syntes også det er synd at det ikke er noen her hjemme som kunne ha overtatt «Bojar» slik at ikke også den skulle ende i utenlandsk eie. –Nå får vi bare håpe hun har fått nye eiere som i like stor grad som familien Eriksen makter å ta vare på båten, og at «Bojar» fortsatt vil være levende reklame for Johan Anker og norsk båtbyggerkunst!